web analytics
  

Odading Viral: Ieu Sajarahna

Jumat, 18 September 2020 10:14 WIB Dudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Odading Viral: Ieu Sajarahna, Odading Mang Oleh,Odading viral,Odading Bandung,Gubernur Jawa Barat Ridwan Kamil

Pembeli antre untuk membeli Odading Mang Oleh yang viral. (Ayobandung.com/Fichri Hakiim)

Odading, dahareun kelas “dua” nu dijieun tina tarigu, endog, campur gula--anu bentukna segi opat--ayeuna keur “naék daun” saprak Adé Londok ngapromosikeun warung odading Mang Oléh nu aya di jalan Baranang Siang Bandung léwat vidéo di Youtobe. Cara Adé promosi “béda” jeung lucu. Teu disangka, vidéo éta jadi viral. “Ngadahar odading ieu asa jadi Ironman,” ceuk Ade. Komo sanggeus Gubernur Jawa Barat Ridwan Kamil jajan ka warung ieu tuluy ngobrol jeung Adé Londok bari disiarkeun ku sababaraha stasiun tv teu kurang viralna. Atuh, warung odading Mang Oléh kasinugrahan rezeki.

Ceuk sumber ayobandung.com, cenah omsét warung odadi Mang Oléh ayeuna naék sapuluh kali lipat. “Nu biasana omsétna ngan sajuta sapoé. Ayeuna naék 10  kali lipatna. 11 pagawé unggal poé dikerahkeun jang ngalayanan nu meuli,” ceuk Agus Rusmana, putra Mang Oléh.

Padahal nya nu ngaranna odading mah kitu-kitu kénéh. Ngan ku cara promosi nu hadé ditambah campur tangan “nasib baik” bisa ngarobah jalan hirup. Ah, jadi hayang ngadongéng ngenaan odading.

Ceuk Remy Silado—tingali 9 dari 10 Kata Indonesia Adalah Asing—dahareun odading lahir di tanah Sunda. Ngaran odading asalna tina omongan saurang nyonya Walanda.

Hiji waktu, anak nyonya Walanda éta téh léwéh hayang kuéh nu didagangkeun ku hiji budak nu gororowokan ngurilingan kampung. Kuéh éta teh can aya ngaranna, dijieunna tina tarigu, endog, jeung gula terus digoréng. Si nyonya Walanda panasaran, terus nyalukan nu budak nu dagang. Pas daun pisang nu nutupan kuéhna dibuka, si Nyonya Walanda ngomong dina basa Walanda, “O, dat ding?” Hartina, “O, nu kieu?”

Tah, kitu cenah sajarahna.

Di Bandung, nu dagang odading hampir pasti dagang cakué, kaasup warung odading Mang Oléh. Djual di toko kuéh atawa didagangkeun dina roda sisi jalan. Malahan aya nu dagang nguriling ka imah-imah. Odading pas maturan salira pami keur ngopi pasosoré. Pami cakué khusus kanggé salira nu resep kuéh asin. Biasana mah dicocolkeun kana saos nu lada.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

A-B Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia

Bandungan Kamis, 21 Januari 2021 | 14:37 WIB

Paribasa biasana rada panjang. Leuwih ti dua kecap. Sedengkeun babasan mah pondok, biasana ngan dua kecap.

Bandung Baheula - Bandungan, A-B Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia, Paribasa Sunda,Babasan Sunda,Peribahasa bahasa Sunda,Bahasa Sunda,Sastra Sunda

Aipda Dani: “Kaurugan Taneuh, Ampir Dua Jam Teu Bisa Napas”

Bandungan Selasa, 19 Januari 2021 | 14:21 WIB

Aipda Dani Ramdani Hidayat, anggota Babinkamtibmas Desa Cihanjuang, mangrupakeun hiji korban taneuh urug nu salamet.

Bandung Baheula - Bandungan, Aipda Dani: “Kaurugan Taneuh, Ampir Dua Jam Teu Bisa Napas”, korban longsor Sumedang,Longsor Cimanggung Sumedang,Evakuasi Korban Longsor Cimanggung,Pencarian dan Penyelamatan (SAR) longsor Cimanggung,Aipda Dani Ramdani Hidayat,2 Jam Tertimbun, Begini Kesaksian Korban Hidup Longsor Cimanggung Sumedang

Kadaharan Asli Sunda nu Dijieun tina Sampeu Khas Bandung

Bandungan Senin, 18 Januari 2021 | 15:46 WIB

Geuning, sampeu ogé ngandung karbohidrat anu tinggi. Jadi, teu anéh mun loba kadaharan nu dijeun tina sampeu.

Bandung Baheula - Bandungan, Kadaharan Asli Sunda nu Dijieun tina Sampeu Khas Bandung, makanan khas Sunda singkong,makanan khas Sunda Bandung,Kadaharan asli Sunda tina Sampeu,Comro,Misro,Kripik singkong,putri noong,Sampeu,Peuyeum Bandung

SASTRA SUNDA: Ka Saha atuh Nitipkeun Asih?

Bandungan Sabtu, 16 Januari 2021 | 06:56 WIB

Lalaunan asih jero dada ngarangrangan. Waktuna urang kudu paturay, Kang Fahri. Najan kuring miharep aya rasa asih kuring...

Bandung Baheula - Bandungan, SASTRA SUNDA: Ka Saha atuh Nitipkeun Asih?, Cerita pendek Sunda,Carpon Sunda,Sastra Sunda,seni dan budaya sunda,Komala Sutha,Mangle,Sunda Midang,Bandungan

Aplodan Pamungkas Pramugari Oke Dhurrotul Jannah

Bandungan Jumat, 15 Januari 2021 | 13:10 WIB

Panggih jeung Oke basa dina maleman taun baru. Oke pamit rék ngemban tugas jadi pramugari di Jakarta.

Bandung Baheula - Bandungan, Aplodan Pamungkas Pramugari Oke Dhurrotul Jannah, Oke Dhurrotul Jannah,pramugari Oke Dhurrotul Jannah,Sriwijaya Air SJ 182 Jatuh,Pulau Lancang Kepulauan Seribu,Sriwijaya Air Jakarta-Pontianak,Sriwijaya Air Hilang Kontak,Parongpong Bandung Barat

Senator Dukung Kongrés Sunda jadi Gerakan nu Mertahankeun jeung Nguatk...

Bandungan Rabu, 13 Januari 2021 | 17:38 WIB

DPD RI arék ngusulkeun ayana “Hari Kebudayaan dan Kearifan Lokal” ka pamaréntah

Bandung Baheula - Bandungan, Senator Dukung Kongrés Sunda jadi Gerakan nu Mertahankeun jeung Nguatkeun Idéntitas Bangsa, Panitia Kongres Sunda,Dialog DPD RI dengan Panitia Kongres Sunda,Ketua DPD RI La Nyalla Mattalitti,Kongres Sunda,Webinar Kongres Sunda

Catetan Awal Taun: Pasualan Tahu-Témpé nu Ngagenjleungkeun

Bandungan Selasa, 12 Januari 2021 | 20:41 WIB

Sabenerna mah pasualanna anggeur ti taun ka taun, nyaéta sual katergantugan Indonésa ka kedelé impor.

Bandung Baheula - Bandungan, Catetan Awal Taun: Pasualan Tahu-Témpé nu Ngagenjleungkeun, Harga kedelaiterus meroket,tahu Cibuntu,kedelai impor,Menteri Pertanian (Mentan) Syahrul Yasin Limpo,Kedelai Lokal,perajin tahu tempe menjerit

Nu Hariwang di Cieunteung

Bandungan Senin, 11 Januari 2021 | 16:11 WIB

Nepi ka peuting hujan teu eureun. Hapé krang kring. Cai geus asup ka imah.

Bandung Baheula - Bandungan, Nu Hariwang di Cieunteung, Fiksimini Sunda,fiksimini,Sastra Sunda,Carpon Sunda

artikel terkait

dewanpers