web analytics
  

Odading Viral: Ieu Sajarahna

Jumat, 18 September 2020 10:14 WIB Dudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Odading Viral: Ieu Sajarahna, Odading Mang Oleh,Odading viral,Odading Bandung,Gubernur Jawa Barat Ridwan Kamil

Pembeli antre untuk membeli Odading Mang Oleh yang viral. (Ayobandung.com/Fichri Hakiim)

Odading, dahareun kelas “dua” nu dijieun tina tarigu, endog, campur gula--anu bentukna segi opat--ayeuna keur “naék daun” saprak Adé Londok ngapromosikeun warung odading Mang Oléh nu aya di jalan Baranang Siang Bandung léwat vidéo di Youtobe. Cara Adé promosi “béda” jeung lucu. Teu disangka, vidéo éta jadi viral. “Ngadahar odading ieu asa jadi Ironman,” ceuk Ade. Komo sanggeus Gubernur Jawa Barat Ridwan Kamil jajan ka warung ieu tuluy ngobrol jeung Adé Londok bari disiarkeun ku sababaraha stasiun tv teu kurang viralna. Atuh, warung odading Mang Oléh kasinugrahan rezeki.

Ceuk sumber ayobandung.com, cenah omsét warung odadi Mang Oléh ayeuna naék sapuluh kali lipat. “Nu biasana omsétna ngan sajuta sapoé. Ayeuna naék 10  kali lipatna. 11 pagawé unggal poé dikerahkeun jang ngalayanan nu meuli,” ceuk Agus Rusmana, putra Mang Oléh.

Padahal nya nu ngaranna odading mah kitu-kitu kénéh. Ngan ku cara promosi nu hadé ditambah campur tangan “nasib baik” bisa ngarobah jalan hirup. Ah, jadi hayang ngadongéng ngenaan odading.

Ceuk Remy Silado—tingali 9 dari 10 Kata Indonesia Adalah Asing—dahareun odading lahir di tanah Sunda. Ngaran odading asalna tina omongan saurang nyonya Walanda.

Hiji waktu, anak nyonya Walanda éta téh léwéh hayang kuéh nu didagangkeun ku hiji budak nu gororowokan ngurilingan kampung. Kuéh éta teh can aya ngaranna, dijieunna tina tarigu, endog, jeung gula terus digoréng. Si nyonya Walanda panasaran, terus nyalukan nu budak nu dagang. Pas daun pisang nu nutupan kuéhna dibuka, si Nyonya Walanda ngomong dina basa Walanda, “O, dat ding?” Hartina, “O, nu kieu?”

Tah, kitu cenah sajarahna.

Di Bandung, nu dagang odading hampir pasti dagang cakué, kaasup warung odading Mang Oléh. Djual di toko kuéh atawa didagangkeun dina roda sisi jalan. Malahan aya nu dagang nguriling ka imah-imah. Odading pas maturan salira pami keur ngopi pasosoré. Pami cakué khusus kanggé salira nu resep kuéh asin. Biasana mah dicocolkeun kana saos nu lada.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Sanggeus Ngalongok nu Gering, 35 Warga Cikalongwetan Positif Covid-19

Bandungan Kamis, 17 Juni 2021 | 15:01 WIB

Sanggeus Ngalongok nu Gering, 35 Warga Cikalongwetan Positif Covid-19

Bandung Baheula - Bandungan, Sanggeus Ngalongok nu Gering, 35 Warga Cikalongwetan Positif Covid-19, COVID-19,menjenguk orang sakit,menengok orang sakit,ngalongok nu gering

Toko Roti Sumber Hidangan (Het Snoephuis) Tempat Ngumpulna Urang Belan...

Bandungan Rabu, 16 Juni 2021 | 13:51 WIB

Toko Roti Sumber Hidangan (Het Snoephuis) Tempat Ngumpulna Urang Belanda di Bandung

Bandung Baheula - Bandungan, Toko Roti Sumber Hidangan (Het Snoephuis) Tempat Ngumpulna Urang Belanda di Bandung, Sumber Hidangan,Toko Roti Sumber Hidangan,Toko Roti Legendaris,Het Snoephuis

Sastra Sunda: PEUTING PETENG KI JURU PANTUN

Bandungan Sabtu, 12 Juni 2021 | 09:56 WIB

Pantun téh salah sahiji pintonan kasenian dina jaman Pajajaran. Anu remen dilalakonkeunanana kalolobaan mah carita ngeun...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: PEUTING PETENG KI JURU PANTUN, Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita Pendek,cerita pendek aan merdeka permana,Carpon Sunda,carpon aan merdeka  permana,Bandungan,Sastra Sunda,Bahasa dan Budaya Sunda

Kurupuk RO: Sajarah Panjang Raden Omay

Bandungan Kamis, 10 Juni 2021 | 14:44 WIB

Kurupuk RO bisa disebut kadaharan jadul nu ngalegénda. Tapi, tong salah nu raresep kana camilan khas Jawa Barat ieu masi...

Bandung Baheula - Bandungan, Kurupuk RO: Sajarah Panjang Raden Omay, Kerupuk RO,Pengrajin Kerupuk RO,Raden omay,sejarah kerupuk ro,sajarah kurupuk ro

Bajigur Beuki Dieu Beuki Langka Kaséréd ku Inuman Milénial

Bandungan Rabu, 9 Juni 2021 | 13:26 WIB

Bisa jadi inuman khas Jawa Jawa Barat bajigur geus kaséréd ku inuman sachet nu praktis jeung murah hargana.

Bandung Baheula - Bandungan, Bajigur Beuki Dieu Beuki Langka Kaséréd ku Inuman Milénial, Bajigur,bajigur tasik,minuman bajigur,bajigur khas jawa barat,bajigur langka

Kurban, “Kurupuk Banjur”, Kuliner Khas Kabupaten Bandung

Bandungan Selasa, 8 Juni 2021 | 13:24 WIB

Can disebut “kurban” lamun ngan meuli kurupukna wungkul. Kakara disebut kurban lamun geus nyieun bungbu kuahna.

Bandung Baheula - Bandungan, Kurban, “Kurupuk Banjur”, Kuliner Khas Kabupaten Bandung, kurupuk banjur,kurupuk anclom,kurban (kurupuk banjur),kurupuk khas kabupaten bandung,kerupuk banjur

CERITA PENDEK: Aku Mencintai Tokoh Ceritaku dan Cemburu kepada Kekasih...

Bandungan Sabtu, 5 Juni 2021 | 07:53 WIB

AKU tergila-gila kepada Nay, tokoh ceritaku sendiri, dan aku cemburu setengah mati kepada Yus, kekasih Nay. Tak ada jala...

Bandung Baheula - Bandungan, CERITA PENDEK: Aku Mencintai Tokoh Ceritaku dan Cemburu kepada Kekasihnya, cerpen,Cerita Pendek,cerita pendek Hermawan Aksan,Bahasa dan Sastra Indonesia,Sastra,Seni dan Budaya

Y jeung Angkotna Rék Diduruk Sanggeus Ngajalankeun Ugal-ugalan Nabrak...

Bandungan Jumat, 4 Juni 2021 | 15:31 WIB

Supir angkot Y ngajalankeun angkot ugal-ugalan. Aksina, welasan kilometer, ti Paséh nepi ka Balééndah.

Bandung Baheula - Bandungan, Y jeung Angkotna Rék Diduruk Sanggeus Ngajalankeun Ugal-ugalan Nabrak Sababaraha Kandaraan, Sopir Angkot,sopir angkot ugal-ugalan,sopir angkot tabrak orang di Baleendah,Sopir Angkot Tabrak Lari

artikel terkait

dewanpers