web analytics
  

Panineungan Urang Gang Masjid ka Pelukis Jeihan Sukmantoro

Rabu, 9 September 2020 10:22 WIB Aan Merdeka Permana
Bandung Baheula - Bandungan, Panineungan Urang Gang Masjid ka Pelukis Jeihan Sukmantoro, lukisan,Jeihan Sukmantoro,Cicadas,Seni Bandung

Jeihan Sukmantoro di studiona (Aan Merdeka Permana)

Jeihan Sukmantoro, sang maéstro lukis, geus taya dikieuna, maot di Padasuka Bandung dina 29 November 2019. Urang Gang Masjid 1, Kelurahan Babakan Surabaya, Kacamatan Kiaracondong Kota Bandung, mah boga panineungan anu husus. Ti taun 1960-an, Jeihan geus jadi warga RT 04 RW 05 Kelurahan Babakan Surabaya. Sanggeus jadi jalma beunghar, pindah ka gedong sigrong di Jalan Padasuka kusabab karya lukisna ngalanglang dunya tur hargana gé miliaran rupia. Gedong badagna nu di Jalan Padasuka beuki didareugdeug boh ku anu sakadar hayang ngobrol tepi ka subuh, tepikeun ka anu mondok-moék alatan hayang kursus ngalukis.

Harita jeung kuring téh saérté, nyaéta di RT 04 Gang Masjid I. Jeihan akrab jeung tatangga. Nya tangtu wé jeung kuring gé. Anak-anakna Jeihan harita masih kénéh laleutik. Ku kuring remen dibabawa ulin jarambah, saperti ka Pasirlayung ngala jangkrik, atawa ka sawah Hantap (saméméh jadi perumahan Antapani. Ata, Adi, jeung Aga harita masih kénéh laleutik tapi geus raresep ngalukis. Ku kuring dipotrét sababaraha kali (hanjakal negatip filmna teu kapanggih). Éta téh ku sabab harita kuring boga poto tustél mérk Olympus da keur jadi wartawan freelance, ngarangkep jadi ketua Taruna Karya. Enya, harita taun 1970-an.

Hiji waktu basa rék Agustusan, anggota Tarka dititah néangan sumbangan. Basa datang ka Jeihan, manéhna kalah nitah kuring anu nyampeurkeun.

Sini, An. Kau jual aja lukisan aku, bisa laku 30 juta,” cenah. Duh, kumaha cara ngajualna jero dua poé, keur mah kuring jeung barudak Tarka teu boga konéksi ka jalma jegud anu resep lukisan.

Begini,” katanya. “Aku pingin nyumbang kegiatan kalian. Tapi, masa musti ngasih seribu perak? Hilang gengsiku sebagai pelukis tenar. Tapi aku ngga punya duit. Coba kamu jual lukisan aku. Berapa kamu bisa jual, itulah buat kegiatan Agustusan!” cenah deui. “Berapa panitia musti ngumpulin duit?”

Tiga puluh ribu rupiah!”

Nah, kamu bodoh kalo ngga mau duit 30 juta,” cenah. Tapi tétéla panitia teu bisa mayukeun lukisan Jeihan anu cenah hargana 30 jutaeun.

 “Mas, ngga laku …,” cekéng téh.

Ya, udah. Barang musti kembali. Sebab kalo aku yang jual ini lukisan, seratus juta. Seratus juta, An. Betapa mewahnya pesta Agustusan kamu bila punya dana seratus juta,” cenah.

Tuh, kamu bodoh, kan?” ceuk Jeihan.

Tapi kuring paham, sabenerna Jeihan ogé teu gampang kitu baé. Dina jaman harita, pangajén masarakat kana seni lukis masih kénéh jarang, ukur para pajabat.  Pelukis Héndra bisa jadi geus meunang duit. Tapi bisa jadi ku sabab rasa simpati sabab manéhna harita keur “nginep” di LP Kebonwaru. Nya di sagigireun karyana hadé jeung has. Tapi intina, Jeihan harita memang geus jadi pelukis tingkat dunya. Remen paméran di mancanagara. Jang nyieun folder, ménta dipotrét ku kuring.

“Kamu musti bangga, An, karya jeprétan kaméra kamu sudah sampai di Paris,” cenah. Ngan saméméhna mah, Jeihan téh memang pelukis miskin. Jadi, lamun manéhna ukur dahar sapoé sakali, éta kusabab teu mampuh dahar leuwih ti sakitu. Basa kuring keur ngobrol jeung manéhna tabuh tilu soré, sangu sapiring geus aya, tapi can wani didahar. Engké wé daharna téh lamun Mang Nasir ngaliwat ngadodorong roda saté.  Tabuh opat soré roda saté Mang Nasir ngaliwat, pambakarannana ngelun ku haseup daging jeung gajih saté anu dipanggang. Tah, Jeihan kakara am dahar sangu wungkul. Minangka deungeun sanguna téh, ambeu haseup saté.

Sanggeus beunghar, angger tara masak di imah. Bisa jadi pamajikan Jeihan teu bisa masak, bisa jadi alatan horéam. Barudakna anu geus rumaja, cukup dibéré duit wé sina néangan kadaharan ka luar.

Kuring ngadoa ka Jeihan bari reueus, sabab dina ninggalkeun dunya, Jeihan geus bisa ngajamugakeun kulawarga jeung dunya seni lukis.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Nini Antéh jeung Sangu Sésa

Bandungan Rabu, 3 Maret 2021 | 13:03 WIB

Digantungkeun isuk-isuk, beurang aya kénéh. Magrib ngagantung kénéh. Tapi, isukna geus teu aya. Hartina dicokotna peutin...

Bandung Baheula - Bandungan, Nini Antéh jeung Sangu Sésa , Fiksimini Sunda,Nini Anteh di bulan,Bulan Purnama,Sastra Sunda,seni budaya sunda

Dalang Wayang Golék Saméméh “Dinasti" Dalang Sunarya

Bandungan Selasa, 2 Maret 2021 | 16:07 WIB

Lamun diukur ku taun, kajayaan Dinasti Sunarya geus lumangsung kira-kira 3/4 abad.

Bandung Baheula - Bandungan, Dalang Wayang Golék Saméméh “Dinasti" Dalang Sunarya, Wayang Golek,Sejarah wayang golek,Dalang Wayang Golek,Dinasti dalang Sunarya,Dalang Sunarya,Asep Sunandar Sunarya

Nyeri Haté sok Dibanding-banding waé, ART Mergasa Dunungannana

Bandungan Senin, 1 Maret 2021 | 14:52 WIB

Ratna ngarékayasa kajadian éta saolah-olah geus aya rampok ka imah dununganna.

Bandung Baheula - Bandungan, Nyeri Haté sok Dibanding-banding waé, ART Mergasa Dunungannana, ART bunuh majikannya,Pembunuhan di Buahbatu,Tersangka rekayasa seolah ada perampokan,Kapolrestabes Bandung Kombes Pol Ulung Sampurna Jaya

Misteri Sripanggung

Bandungan Sabtu, 27 Februari 2021 | 06:35 WIB

Ti dieu kakara nyaynyayan. Yén bisa jadi nu sok ngajungjujurigan mah sripanggung nu heubeul. Nyi Suminar mah leungitna c...

Bandung Baheula - Bandungan, Misteri Sripanggung, Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Cerita pendek Sunda,Carpon Sunda,Bandungan,seni dan budaya sunda,Aan Merdeka Permana

Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1...

Bandungan Jumat, 26 Februari 2021 | 15:20 WIB

Dina Galery Flora nu luasna 800 meter persegi ieu aya rébuan jenis koléksi tanaman hias sultan.

Bandung Baheula - Bandungan, Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1 Miliar, Janda Bolong,harga janda bolong,Tanaman Hias,Dusun Bambu,Dusun Bambu lembang,Monstéra Obliqua,Galery Flora Dusun Bambu

Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooke...

Bandungan Kamis, 25 Februari 2021 | 12:53 WIB

Lain saukur kiwari wungkul, utamana RW 7 Kampung Cikalang, sohor sok nyieunan parabot rumah tangga, tapi kagiatan ieu ge...

Bandung Baheula - Bandungan, Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooker”, perajin panci kampung cikalang kaler,Panci Tradisional,Panci,alat dapur tradisional Sunda,perajin panci

Nu Ceurik Lebah Péngkolan

Bandungan Rabu, 24 Februari 2021 | 14:34 WIB

Lebah péngkolan, kasampak si Kokom keur cingogo bari ceurik. Leungeunna mulungan béas nu ngalayah dina taneuh bécék.

Bandung Baheula - Bandungan, Nu Ceurik Lebah Péngkolan, fiksimini,Fiksimini Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan budaya sunda

Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar

Bandungan Selasa, 23 Februari 2021 | 16:38 WIB

Sajumlah warga meunang kompénsasi rata-rata Rp8 miliar. Atuh nu baroga duit langsung mareuli mobil.

Bandung Baheula - Bandungan, Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar, Warga Tuban mendadak kaya,Bendungan Kuningan,Kilang minyak tuban,Warga Kuningan mendadak kaya,Proyek kilang minyak Tuban

artikel terkait

dewanpers