web analytics

Can ka Soréang mun teu ka Gading Tutuka

clockKamis, 3 September 2020 09:28 WIB userDudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Can ka Soréang mun teu ka Gading Tutuka, Soreang,Wisata Kuliner,gading tutuka,Kabupaten Bandung

Hiji kafe di Gading Tutuka rek reup magrib (ayobandung/Dudung Ridwan)

Paribasa éta pas pisan pikeun urang Soréang mah. Naha kitu? Émangna aya naon di jalan Gading Tutuka?

Jalan Gading Tutuka 1 panjangna kurang leuwih sakilo meter. Aya dua ruas jalan, nu ka kalérkeun jeung ka kidulkeun. Di tengahna dibates ku  taman nu  pinuh ku kekembangan. Rupa-rupa. Warna-warni. Pami ti jalan Raya Kopo-Soréang mah—méméh Gapura Pemda Kab. Bandung—setopan lampu mérah, méngkol ka kénca. Bras, wéh.

Jalanna alus banglus. Beton dibuleun ku aspal. Kaurus. Tungtungna mentok di Jalan Raya Soréang-Banjaran. Tah éta nu disebut Jalan Gading Tutuka 1. Maké angka hiji sotéh pédah di belah kalérna aya Jalan Gading Tutuka 2.

Taun 2010 mah jalan ieu téh teu pati ramé. Majarkeun stadion sépakbola—saméméh Jalak Harupat di Kopo--rék diwangun palebah dieu. Duka kumaha, teu jadi. Tuluy, terminal Soréang rék pindah ka dieu, bangkar. Nu paling akhir pangwangunan mol Soréang oge bolay. Tapi, ti taun 2015 saprak jlug jleg perumahan di ditu di dieu jalan Gading Tutuka téh beuki ramé. Mimitina aya Taman Kota Soréang. Samsat Soréang. Pasar Ikan Modern. TransMart Soréang. Nu panungtung RSUD Soréang bakal pindah ka dieu. Tuh, gedungna tos ngajegir. Ayeuna kamajuanna geus 85 persenan.

Atuh, nu daragang téh naluturkeun. Biasa padagang mah teu kaop aya nu ramé. Geus puguh ari padagang kaki lima mah. Untung, ti pihak Pemda jeung Satpol PP-na sigeup nertibkeun. Jalan ieu tetep kajaga kabersihan jeung kaasrianna. Komo, saprak tungtung belah kalér tembus ka Tol Soroja mah ieu jalan beuki ramé pisan. Malah, bisa disebut pusatna kuliner di Soréang mah. Atawa étalasena Kota Soréang.

Urang urut ti tungtung kidul geura. Mimiti asup lebah kénca aya bangunan unik. Ngaranna Pasar Ikan Modern Soréang. Hayang lauk naon, ti mimiti lélé, patin, tenggiri tepi ka sajabaning lauk laut aya. Mun hayang éta lauk tuluy dibeuleum maké bungbu nu seungit, nu matak neureuy ciduh, tinggal naék ka lantai dua maké lip. Duh, mani gaya make lip.

Hareupeun pasar ikan, aya ayam geprék nu hargana teu mahal, tapi kualitasna dina soal rasa wani ngadu. Tuluy maju ka tengah, jlug jleg ruko jeung kafé-kafé. Ti mimiti kafé sisi jalan tepi ka kafé nu rada ngaréstoran. Tinggal milih nu mana. Tangtuna sesuai jeung acis di saku.

Ka peutingnakeun beuki ramé. Lampu kafé-kafé buriracak burinong dibarengi, kadang-kadang, musik live. Komo malem Minggu mah. Loba nu indehoy palebah taman Soréang. Nyararumput mun ka sorot lampu mobil.

Mun isuk-isuk suasanana béda deui. Ti mimiti tukang kupat tahu, bubur hayam nu kawentar sa-Soréang, ketoprak, surabi, sangu konéng, jeung sajabana. Nu sasapédahan bur-ber ka ditu ka dieu. Maraké seragam. Paalus-alus sapédah.

Ibu-ibu garumeulis senam di hareupeun Gedung TransMart. Laguna lagu dangdut. He he.  Beuki ramé.

Pami tos capé, nu sapedahan, nu sarenam, nu lari, malipir ka tukang dagang sisi jalan. Ngeusian beuteung kosong. Atawa miceun hanaang jajan kopi atawa teh manis.

Jadi, hayu lamun ka Soreang, tong hilap nyimpang ka jalan Gading Tutuka.

Dudung Ridwan

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Cerpen: MITEMBEYAN* TERAKHIR

Bandungan Sabtu, 31 Juli 2021 | 10:08 WIB

Siang-siang esoknya, sawah Atang berpindah tangan. Uang hasil penjualan akhirnya disepakati dibuat lima belas kamar kont...

Bandung Baheula - Bandungan, Cerpen: MITEMBEYAN* TERAKHIR, Cerita Pendek,cerita pendek gandi sugandi,cerpen gandi sugandi,cerpen,Sastra,Bahasa dan Sastra Indonesia

Kebon Binatang Bandung Krisis. Soang jeung Uncal Bakal jadi Kahakanan...

Bandungan Jumat, 30 Juli 2021 | 14:03 WIB

Ngeunaan bantuan, Aan nyebut salila ieu Bazoga meunang bantuan pakan ti komunitas, pihak swasta, atawa pribadi.

Bandung Baheula - Bandungan, Kebon Binatang Bandung Krisis. Soang jeung Uncal Bakal jadi Kahakanan Maung, Kebun Binatang Bandung,Kebun Binatang,Bazoga,pakan harimau Kebun Binatang Bandung

Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN

Bandungan Sabtu, 24 Juli 2021 | 13:59 WIB

Kuring diuk sisi jandéla, beus ngageuleuyeung lalaunan. Anit ngadadahan ka bapana. Beuki jauh, leungeun Fahmi diantelkeu...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN, Carpon Sunda,carpon Aam Amarullah,carpon,Sastra Sunda,sastra dan budaya Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita pendek Sunda

Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaa...

Bandungan Jumat, 23 Juli 2021 | 11:32 WIB

Saté koyor dijieunna tina gajih sapi, teu maké daging pisan. Di Yogyakarta, saté koyor sohor pisan.

Bandung Baheula - Bandungan, Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaan Saté Koyor?, Sate Koyor,masak daging kurban,Iduladha,sate,gule,gepuk,Daging Kurban

Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020

Bandungan Rabu, 21 Juli 2021 | 14:49 WIB

Dina anceran mah, Ginting nu jadi unggulan kalima di Olimpiade ieu, bakal sanggup ngeléhkeun lawan-lawanna.

Bandung Baheula - Bandungan, Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020, Anthony Ginting,Pebulutangkis Anthony Sinisuka Ginting,Olimpiade 2020 Tokyo,tunggal putra anthony sinisuka ginting,Bulu Tangkis

Cerpen: TRUK MENUJU KOTA

Bandungan Sabtu, 17 Juli 2021 | 07:49 WIB

Seharusnya aku takut kepada Brenda. Dia cukup jangkung dan suaranya terdengar berat. Brenda adalah perempuan yang terjeb...

Bandung Baheula - Bandungan, Cerpen: TRUK MENUJU KOTA, Cerita Pendek,cerpen,Cerita pendek Ken Hanggara,Sastra,Bahasa dan Sastra Indonesia

Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmana...

Bandungan Jumat, 16 Juli 2021 | 13:12 WIB

Wakil Bupati Bandung, Sahrul Gunawan, nga-repost vidéo Doni Salmanan. Atuh, meunang mangpirang koméntar.

Bandung Baheula - Bandungan, Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmanan téh?, Doni Salmanan,doni salmanan bagi-bagi duit,Youtuber Doni Salmanan,Sahrul Gunawan,Dadang Supriatna-Sahrul Gunawan (Bedas)

Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakar...

Bandungan Selasa, 13 Juli 2021 | 20:16 WIB

Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Korona di Komunitas Pakarangan

Bandung Baheula - Bandungan, Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakarangan, Carpon Sunda,pasanggiri ngarang carpon,pakarangan,pasanggiri ngarang carpon Pakarangan,Hadi AKS,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan sastra sunda,Sastra Sunda

artikel terkait

dewanpers
arrow-up